Kobberstik af stjernebillede

Hvis du ønsker at studere de øvrige stjernebilleder kan du gøre dette via tabellen  stjernebilleder (klik på betegnelsen).

 

Grafisk illustration (flere stjernebilleder kan godt være fælles om enkelte stjerner)

1 lysår er lig 9.460.730.472.581  kilometer (= ca. 10 trillioner kilometer).

Stjernerne i stjernebillederne betegnes med bogstaver fra det græske alfabet. Den kraftigst lysende stjerne betegnes med α, den stjerne der lyser næstkraftigst betegnes med β osv. I tabellen det græske alfabet (tryk på betegnelsen) kan du se samtlige græske bogstaver.

 

coma.JPG

Berenikes Lokker (Coma Berenices)

Lige under Karlsvognens vognstang finder man dette stjernebillede.
Berenice var kongedatter fra Kyrene. Hun lod sit smukke hår klippe af som tak for, at hendes mand, Ptolemæus, var vendt velbeholden hjem fra krig. Det var Ptolemæus ikke glad for, men da matematikeren Conon kunne fortælle ham, at guderne havde sat håret på himlen, affandt han sig med det.
Stjernebilledet fik navn af Tycho Brahe. Stjernerne i billet er ret lyssvage.
Det har vist sig at stjernebilledet rummer mange galakser, det der også kaldes for en galaksehob. Det kræver dog en stor kikkert for at se dem.

 

Image:Coma Berenices constellation map.png

α) Diadem, er en dobbelstjerne som ligger i en afstand af 47 lysår. De to stjerner, som er svære at adskille i kikkert, kredser om hinanden på 26 år. Afstanden mellem dem er som fra Solen til Saturn.

β) Stjernen ligger 30 lysår borte

γ) Ligger 170 lysår borte