Kobberstik af stjernebillede

Hvis du ønsker at studere de øvrige stjernebilleder kan du gøre dette via tabellen  stjernebilleder (klik på betegnelsen).

 

Grafisk illustration (flere stjernebilleder kan godt være fælles om enkelte stjerner)

1 lysår er lig 9.460.730.472.581  kilometer (= ca. 10 trillioner kilometer).

Stjernerne i stjernebillederne betegnes med bogstaver fra det græske alfabet. Den kraftigst lysende stjerne betegnes med α, den stjerne der lyser næstkraftigst betegnes med β osv. I tabellen det græske alfabet (tryk på betegnelsen) kan du se samtlige græske bogstaver.

 

Bootes2.jpg

Bjørnevogteren (Boötes)

Artemis var gudinde for naturen og de vilde dyr. Hun var den evigt kyske, som ikke ville vide af mænd. Artemis havde en flok nymfer som følge og de måtte alle sværge at forblive jomfruer ligesom gudinden.

Kallisto var en ung smuk pige, der opnåede den store ære at blive optaget i nymfe-flokken. Hun sværgede ligeledes sin jomfrudom og opførte sig ganske eksemplarisk. Efter kun et års tid var hun blevet en af Artemis' yndlinge. Imidlertid forelskede Zeus sig i hende og forførte hende. En dag var nymferne i bad og stor var forfærdelsen, da det nu viste sig, at Kallisto var højgravid.

Kallisto fødte kort tid efter sønnen Arkas, der straks blev givet bort i pleje. Ligeså vred som Artemis var, ligeså forfærdet blev Zeus’ kone Here, da hun fandt ud af, at Kallisto havde haft et forhold til hendes mand. Artemis jagede nu Kallisto ud i den store, vilde skov, hvor Here som hævn forvandlede Kallisto til en bjørn. Hun kunne nu flakke rundt i skoven som et vilddyr, men med sin menneskeforstand i behold.

Efter mange års forløb så Kallisto tilfældigt i en lysning i skoven en ung mand og hun genkendte ham straks som sin søn. Glad løb hun ham i møde med udbredte arme. Den unge mand, der så en kæmpe bjørn komme hen mod sig i fuld fart, blev rædselsslagen og hævede sin jagtdolk. For at Arkas nu ikke skulle dræbe sin egen mor brød Zeus nu ind (rimeligt nok, for han var jo om nogen årsag til hele misséren). Da han ikke kunne omdanne bjørnen til mennesket Kallisto besluttede han sig i stedet for at forvandle Arkas til en bjørn (stjernebilledet Lille Bjørn) hvorefter han placerede dem begge på himlen.

Lykken var hændt troede Zeus men i sidste ende fik Here dog sin hævn, da hun nægtede at lade bjørnene gå til hvile under horisonten, og lod dem overvåge af en bjørnevogter (stjernebilledet Bjørnevogteren).

 

desc

η) Muphrid, stjernen er 37 lysår borte

Arcturus) Arcturus (Vogteren), er 37 lysår væk og lyser som 115 sole. Den er en kæmpestjerne, som selvom den er 25 gange større end solen (i diameter) kun har en masse, der er 4 gange større.

ε) Izar, er tredobbelt. Den mest lysende af de tre er en orange kæmpestjerne. Systemet er omkring 200 lysår væk.

δ) 117 lysår borte

β) Nekkar, er også en kæmpe, den er 219 lysår væk og lyser som 70 sole.

γ) Haris (Nordens Vogter), er 85 lysår væk og lyser som 75 sole.

μ) Alkalurops, 121 lysår borte