Kobberstik af stjernebillede

Hvis du ønsker at studere de øvrige stjernebilleder kan du gøre dette via tabellen  stjernebilleder (klik på betegnelsen).

 

Grafisk illustration (flere stjernebilleder kan godt være fælles om enkelte stjerner)

1 lysår er lig 9.460.730.472.581  kilometer (= ca. 10 trillioner kilometer).

Stjernerne i stjernebillederne betegnes med bogstaver fra det græske alfabet. Den kraftigst lysende stjerne betegnes med α, den stjerne der lyser næstkraftigst betegnes med β osv. I tabellen det græske alfabet (tryk på betegnelsen) kan du se samtlige græske bogstaver.

 

Cepheus2.jpg

Cepheus (Cepheus)

Kong Cepheus står lidt i skyggen af sin strålende smukke dronning Cassiopeia. Dog var det kongen, som Perseus måtte anspørge om prinsesse Andromedas hånd, efter at han havde reddet hende fra at blive fortæret af den frygtelige hvalfisk.

På stjernehimlen er kong Cepheus placeret ved siden af dronning Cassiopeia.

 

Image:Cepheus constellation map.png

η) Al Agemim, beliggende 47 lysår borte
α) Alderamin (højre arm), det er en kæmpestjerne i en afstand af 49 lysår og en lysstyrke på 23 sole. Stjernen roterer usædvanlig hurtigt, og vil blive polstjerne omkring år 7500 e.Kr. på grund af Jordens præcession.
β) Alfirk (arnen), er i virkeligheden en dobbeltstjerne i en afstand af 595 lysår; hovedstjernen lyser som 2000 sole og den lille ledsager som 25 sole.
γ) El Rai (Fårehyrden), er 45 lysår væk og lyser som 11 sole, den bliver polstjerne om allerede 2000 år.
ι) Alvahet, beliggen 115 lysår borte
δ) Stjernen (Delta Cephi) er en af de berømteste variable stjerner, med en periode på 5 dage og 9 timer. Den pulserer (skifter størrelse) - når den er mindst er den varmest og lyser mest. Stjernen er 982 lysår væk og lyser (når den er kraftigst) som 3300 sole.
Den har givet navn til Cephide-stjernerne, som er en type stjerner hvor perioden og energiudsendelsen afhænger af hinanden. Kan man måle perioden, kender man den sande lysstyrke; nu kan en sammenligning med den tilsyneladende lysstyrke give afstanden til stjernen. Cephider bruges tit til at måle afstande til andre galakser.
ζ) Tsao Fu ligger 726 lysår fra jorden