Kobberstik af stjernebillede

Hvis du ønsker at studere de øvrige stjernebilleder kan du gøre dette via tabellen  stjernebilleder (klik på betegnelsen).

 

Grafisk illustration (flere stjernebilleder kan godt være fælles om enkelte stjerner)

1 lysår er lig 9.460.730.472.581  kilometer (= ca. 10 trillioner kilometer).

Stjernerne i stjernebillederne betegnes med bogstaver fra det græske alfabet. Den kraftigst lysende stjerne betegnes med α, den stjerne der lyser næstkraftigst betegnes med β osv. I tabellen det græske alfabet (tryk på betegnelsen) kan du se samtlige græske bogstaver.

 

Hercules2.jpg

Herkules (Hercules)

Herkules (der er en afledt latinsk form af hans rigtige græske navn Herakles) blev født som søn af et græsk kongepar, kong Amphitryon og dronning Alkmene, der boede i Theben i Attika, nord for Athen. Da han endnu kun var få måneder gammel, skete det en dag, at to farlige giftslanger krøb op i den kongelige vugge. Herkules fik fat i slangerne, inden de huggede, og klemte til, til livet gik af den. Da faderen fandt de kvalte slanger i vuggen, blev han noget eftertænksom. Skulle der være noget om rygterne, at overguden Zeus havde været på elskovsbesøg hos dronning Alkmene, og at det i stedet for hans egen søn var en gudesøn, der lå i vuggen ? Kongen fandt aldrig ud af det, men det var faktisk sådan - og rent faktisk var slangerne blevet sendt som en jalous hævngerning fra Zeus' kone Hera....

Herkules voksede til og fik en god opdragelse. Men han var en dårlig elev i timerne hos huslæreren - han ville hellere strejfe om og lave ulykker. Da læreren en dag gav ham, hvad han synes, var en velfortjent lussing, slog drengen igen - og det overlevede læreren ikke!

Faderen sendte fra da af drengen ud for at vogte kvæg, og her fik han god brug for sine kræfter. Med kølle, bue og pil forsvarede han effektivt kvæget mod alle slags vilde dyr.

Herkules giftede sig i en ung alder med den skønne prinsesse Megara (en datter af kong Creon af Theben). De fik tre sønner sammen og alt så lykkeligt ud for den unge Herkules. Imidlertid var Zeus' kone Heras hævntørst stadig intakt og hendes raseri blev ikke mindre af at se Herkules leve et lykkeligt familieliv. Hun besluttede at ødelæggede det ved at sende sindssygen til Herkules. Helt fortabt i vanvid dræbte Herkules herefter sine sønner og sin kone, som forgæves forsøgte at forsvare dem mod deres far. Kort efter forsvandt sindssygen atter og Herkules opdagede nu til sin rædsel, at hans kone og børn lå døde for fødderne af ham - uden at han havde nogen idé om, hvad der var sket. Et vidne havde dog set hvad der var hændt og han fortalte Herkules om hændelsen. Derpå ønskede Herkules kun selv at dø.

Herkules gamle ven Theseus skyndte sig imidlertid til ham og talte ham fra det. I stedet vandrede Herkules til Delphis berømte orakel. Hun fortalte ham, at det var nødvendigt for ham at blive renset oven på den uhyggelige handling, han havde begået. Således opfordrede hun ham til at melde sig til ubetinget tjeneste hos sin fætter, kong Eurysteus i hovedstaden Mykene i det store rige Argos på Peloppones-halvøen.

Dette gjorde Herkules men Eurysteus fandt hurtigt ud af, at det var rarest at have den stærke og uregerlige Herkules lidt på afstand. Eurysteus satte som betingelse for at ansætte Herkules, at Herkules skulle klare tolv svære opgaver. Det blev samtidigt betragtet som en glimrende renselsesproces at gennemgå. Opgaverne var følgende:

1) At dræbe den frygtelige løve (se under dette stjernebillede)
2) At dræbe Søslangen (se under dette stjernebillede), hvor han også kom til at kæmpe mod gigant-krebsen (se dette stjernebillede).
3) At fange Artemis’ hurtige hind med de gyldne horn på bjerget Keryneia.
4) At hjemføre kæmpevildsvinet fra bjerget Erymanthos, hvor han kom til at kæmpe mod to kentauer.
5) at rengøre kong Augias stald i Elis (ikke gjort i 30 år).
6) at nedskyde de menneskeædende fugle ved søen Stymfalos.
7) at fange og tæmme den vilde tyr på Kreta.
8) at bortføre den thrakiske konge Diomedes’ menneskeædende heste.
9) at røve amazonedronningen Hipopolytas bælte.
10) at stjæle den menneskeædende kalv fra kæmpen Geryon og rejse Herakles' støtter..
11) at stjæle den tre-hovedede vagthund Cerberus fra underverdenen.
12) at hente de gyldne æbler fra Hesperides ved bl.a. at snyde dragen (se dette stjernebillede).

Herkules klarede alle tolv kraftprøver. For at mindes denne helt blev han sat på himlen.

 

Image:Hercules constellation map.png

 

β) Kornephoros, er 148 lysår væk og lyser som 65 sole.

ζ) Rutilicus, 35 lysår væk

η) Sofian, 112 lysår borte

π) Fudail, 367 lysår  væk

ε) Cujam, 163 lysår væk

δ) Sarin, 78 lysår væk og lyser som 40 sole

μ) Melkarth, 27 lysår borte

 

M-13, er den nordlige himmels flotteste kugleformede stjernehob, den kan ses som en rund tågeklat i mindre kikkerter, og i større bliver den opløst i tusindvis af stjerner.