Kobberstik af stjernebillede

Hvis du ønsker at studere de øvrige stjernebilleder kan du gøre dette via tabellen  stjernebilleder (klik på betegnelsen).
Du kan læse det generelle stjernetegnshoroskop for krebsen i tabellen Stjernetegnshoroskoper.

 

Grafisk illustration (flere stjernebilleder kan godt være fælles om enkelte stjerner)

1 lysår er lig 9.460.730.472.581  kilometer (= ca. 10 trillioner kilometer).

Stjernerne i stjernebillederne betegnes med bogstaver fra det græske alfabet. Den kraftigst lysende stjerne betegnes med α, den stjerne der lyser næstkraftigst betegnes med β osv. I tabellen det græske alfabet (tryk på betegnelsen) kan du se samtlige græske bogstaver.

 

cancer.JPG

Krebsen (Cancer)

Krebsen er et lille stjernebillede, som består af ret svage stjerner. Da stjernebilledet dog er en del af dyrekredsen er det ret kendt. Krebsen ligger mellem Tvillingerne og Løven.

I historien om Søslangen (se under dette stjernebillede) får man fortalt, hvordan Herkules på sin anden renselsesopgave med sin nevø Iolaus forsøger at dræbe den fæle søslange. Men pludselig dukkede søslangens forbundsfælle op - en kæmpekrebs med knivskarpe klosakse. Den kom vraltende op af sumpen og angreb heltene bagfra, mens de kæmpede med Søslangen. Det var ikke tilfældigt, at krebsen dukkede op på dette for heltene noget uheldige tidspunkt. Den var blevet sendt af Zeus' kone Hera, som stadig havde svært ved at tilgive, at Herkules var det synlige resultat af en kærlighedsærfære mellem Zeus og den jordiske dronning Alkmene (læs om dette i historien om Herkules).

Kæmpekrebsen fik fat i Iolaus' ene fod og kneb til. Herkules hørte Iolaus' nødråb, og uden at vende opmærksomheden fra kampen mod Søslangen, trådte han med hele sin vægt op på krebsens skjold, så det knasede. Krebsen var klemt ihjel! Men Iolaus havde mistet sin ene fod, og Herkules måtte derfor (efter Hydra også var blevet nedlagt) bære nevøen hjem til Mykene.

 

Image:Cancer constellation map.png

β) Tarf, 290 lysår borte
α) Acubens, er en dobbelstjerne i afstanden 173 lysår.
δ) Asellus Australis (sydlige æsel), er 136 lysår væk.
γ) Asellus Borealis (nordlige æsel), er 158 lysår væk.
ι) Decapoda, 298 lysår borte

M44) Præsepe (Bistadet), er en åben stjernehob, en af de smukkeste på den nordlige himmel, den indeholder over 200 stjerner.