Kobberstik af stjernebillede

Hvis du ønsker at studere de øvrige stjernebilleder kan du gøre dette via tabellen  stjernebilleder (klik på betegnelsen).

 

Grafisk illustration (flere stjernebilleder kan godt være fælles om enkelte stjerner)

1 lysår er lig 9.460.730.472.581  kilometer (= ca. 10 trillioner kilometer).

Stjernerne i stjernebillederne betegnes med bogstaver fra det græske alfabet. Den kraftigst lysende stjerne betegnes med α, den stjerne der lyser næstkraftigst betegnes med β osv. I tabellen det græske alfabet (tryk på betegnelsen) kan du se samtlige græske bogstaver.

 

Auriga2.jpg

Kusken (Auriga)

Stjernebilledet blev hos grækerne kaldt Heniochos (=den der holder tøjlerne), og skal forstås som vognstyreren i en stridsvogn. Hvem af grækernes mange berømte vognstyrere, der hentydes til, er uvist. På skulderen har Kusken altid en ged. Geden er lidt mærkeligt at have placeret dér, men det kan skyldes at man tidligere så et stjernebillede der forestillede en ged på stedet. Grækerne så geden som den ged, Amaltheia, der gav Zeus die da han var lille.

 

Image:Auriga constellation map.png

β (øverst)) Menkalinan (kuskens ryg), er 82 lysår væk og lyser som 90 sole. Den er egentlig dobbelt, og de to stjerner kredser rundt om hinanden på 4 dage, så der er ikke langt imellem dem.
θ) Mahasim, 173 lysår borte
β (nederst)) Alnath, 131 lysår borte
ι) Kabdhilinan, 512 lysår borte
ε) Almaaz, 2037 lysår borte
Capella) Capella (geden), er 42 lysår væk og er dobbelt, de to stjerner lyser som henholdsvis 13 og 7 sole, de er for tæt på hinanden til at kunne adskilles i kikkert.