Kobberstik af stjernebillede

Hvis du ønsker at studere de øvrige stjernebilleder kan du gøre dette via tabellen  stjernebilleder (klik på betegnelsen).
Du kan læse det generelle stjernetegnshoroskop for løven i tabellen Stjernetegnshoroskoper.

 

Grafisk illustration (flere stjernebilleder kan godt være fælles om enkelte stjerner)

1 lysår er lig 9.460.730.472.581  kilometer (= ca. 10 trillioner kilometer).

Stjernerne i stjernebillederne betegnes med bogstaver fra det græske alfabet. Den kraftigst lysende stjerne betegnes med α, den stjerne der lyser næstkraftigst betegnes med β osv. I tabellen det græske alfabet (tryk på betegnelsen) kan du se samtlige græske bogstaver.

 

Leo2.jpg

Løven (Leo)

Som den første opgave bad Eurysteus Herkules om at dræbe en blodtørstig og tilsyneladende usårlig løve, der længe havde terroriseret befolkningen i Nemea, Argos' østlige, bjerrige del. Det blev fortalt, at løvens hud var et  uigennemtrængeligt, hårdt panser, som intet spyd kunne gennemtrænge.
Herkules sporede løven til en hule i bjergene, men da hulen havde syv udgange, havde den let ved at undgå ham. En aften, da løven var gået ind i hulen, brugte Herkules hele natten til at slæbe klippestykker sammen, hvormed han spærrede de seks af udgangene. Så stillede han sig ellers på vagt ved den syvende. Om morgenen kom løven ud, og kampen begyndte. Herkules spændte sin bue til det yderste og affyrede, men hans pil prellede af mod løvens seje skind. Han svingede så sin store kølle for fuld kraft mod løvens hoved, men slaget fik kun løven til at tøve et øjeblik, inden den sprang på ham, og det blev en brydekamp på liv og død mellem de to. Udfaldet var længe uvist, men til sidst lykkedes det Herkules at knække nakken på vilddyret.
Herkules flåede nu løven - som kniv brugte han løvens ene klo -  og vendte hjem til Mykene med løveskindet som kappe. Herefter bar Herkules altid det uigennemtrængelige skind som beskyttelse. Løvehovedet brugte han på hjemturen som en skrækindjagende hjelm. Det skarptandede gab havde han klemt ned over sin hovede.

Da Eurysteus så Herkules komme tilbage til Mykene iklædt den dræbte løve, lod han byporten lukke for ham, og ville kun forhandle med ham gennem mellemmænd. Eurysteus var ikke blot ængstelig for Herkules' mange kræfter, men også for, at fætteren måske kunne blive så populær, at det kunne rokke ved hans egen stilling som landets hersker. Eurysteus besluttede derfor at sende Herkules bort hurtigst muligt til en ny og endnu vanskeligere opgave: Nemlig at dræbe det modbydelige 9-hovedede uhyre, søslangen (se dette stjernebillede).

 

Image:Leo constellation map.png

ε) Ras Elased, 251 lysår borte

μ) Rasalas, 133 lysår borte

ζ) Adhafera, 260 lysår borte

γ) Algieba (løvemanken), er en smuk dobbelstjerne for en middelstor kikkert. De to stjerner lyser som 90 og 30 sole og afstanden er 126 lysår.

η) Al Jabhah, 2131 lysår borte

Regulus) Regulus (den lille konge), er 77 lysår væk og lyser som 160 sole.

θ) Chertan, 178 lysår borte

Denebola) Denebola (løvehalen), er en stjerne der meget ligner Sirius, den er blot i afstanden 36 lysår.

δ) Zozma (bæltet), lyser som 50 sole og afstanden er 58 lysår.