Kobberstik af stjernebillede

Hvis du ønsker at studere de øvrige stjernebilleder kan du gøre dette via tabellen  stjernebilleder (klik på betegnelsen).

 

Grafisk illustration (flere stjernebilleder kan godt være fælles om enkelte stjerner)

1 lysår er lig 9.460.730.472.581  kilometer (= ca. 10 trillioner kilometer).

Stjernerne i stjernebillederne betegnes med bogstaver fra det græske alfabet. Den kraftigst lysende stjerne betegnes med α, den stjerne der lyser næstkraftigst betegnes med β osv. I tabellen det græske alfabet (tryk på betegnelsen) kan du se samtlige græske bogstaver.

 

reticulum.JPG

Nettet (Reticulum)

Oprindelig hed billedet Rohmbus, navngivet af Habrecht, men senere blev navnet ændret af Abbé Nicolas-Louis de la Caille. Han havde under et ophold i Sydafrika bemærket en del store områder med ret svage stjerner på Sydhimlen og fyldte på sit stjernekort områderne ud med en mængde nye, men ret undseelige, stjernebilleder. Han opkaldte mange efter tidens vigtige nye instrumenter og fag.

Nærværende stjernebillede er opkaldt efter det net, som astronomerne bruger i deres kikkerter, når de skal måle små afstande på himlen. Stjernebilledet ligger mellem stjernerne Canopus og Achernar på sydhimlen, og består af stjerner, det er svært at se med det blotte øje.

 

Image:Reticulum constellation map.png

α) Er en gullig dobbeltstjerne i afstanden 163 lysår.

β) 100 lysår borte

δ) 530 lysår borte

ε) Dobbeltstjerne i en afstand af 59 lysår