Kobberstik af stjernebillede

Hvis du ønsker at studere de øvrige stjernebilleder kan du gøre dette via tabellen  stjernebilleder (klik på betegnelsen).

 

Grafisk illustration (flere stjernebilleder kan godt være fælles om enkelte stjerner)

1 lysår er lig 9.460.730.472.581  kilometer (= ca. 10 trillioner kilometer).

Stjernerne i stjernebillederne betegnes med bogstaver fra det græske alfabet. Den kraftigst lysende stjerne betegnes med α, den stjerne der lyser næstkraftigst betegnes med β osv. I tabellen det græske alfabet (tryk på betegnelsen) kan du se samtlige græske bogstaver.

 

crb.JPG

Nordlige Krone (Corona Borealis)

Græske myter beretter, at kronen tilhørte den skønne Ariadne, datter af Minos og konge af Kreta. Engang friede guden Dionysos til hende. Han havde til formålet skiftet skikkelse til en dødelig men Ariadne afviste ham, da hun ville ikke giftes med et menneske. For at bevise at han ikke var det, tog Dionysos hendes krone af og slyngede den op på himlen. Da den dér blev til et stjernebillede, blev Ariadne overbevist. De blev gift, og som gudekone blev Ariadne udødelig. Kronen er mellem Herkules og Bjørnevogteren.

 

Image:Corona borealis constellation map.png

α ) Gemma (Ædelstenen), er 75 lysår væk og lyser som 45 sole. Den har en lille ledsager der omkredser den på 17 dage. De kan ikke adskilles i kikkert.

β) Nusakan, 114 lysår borte