Kobberstik af stjernebillede

Hvis du ønsker at studere de øvrige stjernebilleder kan du gøre dette via tabellen  stjernebilleder (klik på betegnelsen).

 

Grafisk illustration (flere stjernebilleder kan godt være fælles om enkelte stjerner)

1 lysår er lig 9.460.730.472.581  kilometer (= ca. 10 trillioner kilometer).

Stjernerne i stjernebillederne betegnes med bogstaver fra det græske alfabet. Den kraftigst lysende stjerne betegnes med α, den stjerne der lyser næstkraftigst betegnes med β osv. I tabellen det græske alfabet (tryk på betegnelsen) kan du se samtlige græske bogstaver.

 

aquila.JPG

Ørnen (Aquila)

Allerede de babylonske astronomer forbandt billedet med en ørn. Græske myter forbinder ørnen med den fugl guden Zeus havde, ørnen førte ynglingen Ganymedes op til sin herre, så han kunne blive mundskænk for ham.

Zeus var begejstret for ørne, som blev betragtet som fuglenes konge, og brugte dem til mange forskellige formål. Når Zeus lavede tordenvejr, slyngede han tordenkiler ud i verden, men bagefter var han nødt til at have dem tilbage, så han kunne lave nye tordenvejr. Derfor sendte Zeus en ørn ned til jorden og ørnen samlede tordenkilerne sammen og bragte dem tilbage. Zeus brugte også en ørn (eller måske rettere: Omskabte sig selv til en), da han ville have den smukke hyrdedreng Ganymedes som vandbærer og elsker (homoseksuelle relationer mellem gamle mænd og unge drenge var helt almindelige og accepterede i det antikke Grækenland) - drengen sad simpelthen på ørnens ryg og blev båret til Olympen. Ørnen kunne også bruges som torturredskab, hvad følgende grusomme historie bevidner:

Prometeus var en af titanerne. Titanerne var de store kæmper, der havde skabt jorden og menneskene. Ved flere lejligheder stod titanerne på menneskenes side mod guderne. Guderne ville således ikke give menneskene ilden, men beholdt den for sig selv. Men Prometeus forstod, at menneskene uden ilden ville være henvist til for evigt at leve en primitiv stenaldertilværelse. Han besluttede derfor at stjæle ilden fra guderne.

Det lykkedes ham på en snild måde at smugle nogle gløder, skjult i et rør, fra gudernes bolig til menneskene. Dermed var den menneskelige civilisation og kultur grundlagt.

Zeus blev rasende, da han fandt ud af sammenhængen, og Prometeus blev som straf lænket til en klippe i Kaukasus-bjergene. Her måtte han blive til evig tid!

Engang var den stærke helt Herkules på vej hjem østfra mod Grækenland, og han passerede da netop gennem Kaukasus-bjergene. Her hørte han nogle høje smertensskrig, og da han gik efter lyden, så han på en klippe den kæmpemæssig ørn Aquila (hvis forhistorie man kan læse om i historien for Vandmanden) sidde og hakke i den lænkede Prometeus' nøgne krop. Da Herkules gik nærmere, lettede ørnen. Den mishandlede Prometeus forklarede nu, hvordan ørnen hver dag kom og hakkede i hans krop og spiste af hans lever, uden at han kunne forsvare sig. Om natten helede hans krop, men næste dag var ørnen der igen - og sådan blev det ved og ved.

Herkules spændte nu sin bue og sendte en pil op mod ørnen, der holdt sig svævende højt over deres hoveder. Pilen ramte kun ørnen i vingen, men Herkules'  pile var siden hans opgør med Hydra, blevet ufejlbarligt dødbringende, og et øjeblik efter styrtede ørnen død til jorden. Prometeus var befriet - ikke fra sit fangenskab - hans lænker kunne ingen løse - men fra sine pinsler.

Prometeus takkede Herkules hjerteligt for hans dåd og gav ham hilsener med til de andre titaner, hvis han skulle møde nogle af dem - en hilsen Herkules senere fik megen brug for.

Ørnen ligger under Svanen og Lyren.

 

Image:Aquila constellation map.png

λ) Al Thalimain, 125 lysår borte

δ) Song, 50 lysår borte

η) Bezek, 1173 lysår borte

θ) Tseen Foo, 287 lysår borte

β) Alschain, er 40 lysår væk og lyser som 4 sole.

Altair) Altair (den flyvende ørn), er 16,8 lysår væk og lyser 9 gange kraftigere end Solen. Det er en af de hurtigst roterende stjerner man kender, den drejer en gang rundt på 6½ time (Solen, 25 dage).

γ) Tarazed, er 340 lysår væk og lyser som 750 sole.

ζ) Woo, 83 lysår borte