Kobberstik af stjernebillede

Hvis du ønsker at studere de øvrige stjernebilleder kan du gøre dette via tabellen  stjernebilleder (klik på betegnelsen).
Du kan læse det generelle stjernetegnshoroskop for stenbukken i tabellen Stjernetegnshoroskoper.

 

Grafisk illustration (flere stjernebilleder kan godt være fælles om enkelte stjerner)

1 lysår er lig 9.460.730.472.581  kilometer (= ca. 10 trillioner kilometer).

Stjernerne i stjernebillederne betegnes med bogstaver fra det græske alfabet. Den kraftigst lysende stjerne betegnes med α, den stjerne der lyser næstkraftigst betegnes med β osv. I tabellen det græske alfabet (tryk på betegnelsen) kan du se samtlige græske bogstaver.

 

cap.JPG

Stenbukken (Capricornus)

Stenbukken ligger på Solens årlige vej henover himlen, så den hører til Dyrekredsen

Stenbukken forbindes med den græske Pan (Priapos i Lilleasien), der er kendt for sin vellystne adfærd og opfindelsen af panfløjten. Han var en satyr med bukkeben og hove og med små horn i panden. Zeus' mor, Rhea, ville efter sønnens opgør med faderen udslette sit eget afkom - de olympiske guder - og sendte derfor havuhyret Typhon. Da uhyret nærmede sig, sprang Pan i en flod og prøvede at forvandle sig til en fisk for at undslippe. Forvandlingen lykkedes imidlertid kun halvt (hvorfor stjernekortene afbilder stjernebilledet som en buk med fiskehale). Da han havde kæmpet sig tilbage på land, havde Typhon revet lemmerne af Zeus. For at skræmme uhyret udstødte Pan et gennemtrængende skrig, der varede længe nok til at den rappe Hermes kunne nå at hente Zeus' lemmer. Sammen føjede Pan og Hermes nu Zeus sammen igen og denne belønnede Pan ved at placere ham på himlen.

 

Stjernebilledet Stenbukken (Capricornus).

α2) Al Giedi (geden), er en dobbelstjerne der kan skelnes med det blotte øje. Den klareste af stjernerne er 109 lysår væk, den svagere er 686 lysår væk.

β) Dabih (morderens lykke), er 344 lysår væk og lyser som 100 sole. Det er en dobbeltstjerne. De to stjerner kan skelnes i en lille kikkert.

ν) Alshat, 272 lysår borte

γ) Nashira, 139 lysår borte

δ) Deneb Al Giedi (gedens hale), er 39 lysår væk og lyser som 25 sole. Det er en dobbelstjerne og ledsageren cirkler omkring hovedstjernen på kun en dag.

ζ) Marakk, 398 lysår borte. Har en hvid dværg som følge.