Kobberstik af stjernebillede

Hvis du ønsker at studere de øvrige stjernebilleder kan du gøre dette via tabellen  stjernebilleder (klik på betegnelsen).

 

Grafisk illustration (flere stjernebilleder kan godt være fælles om enkelte stjerner)

1 lysår er lig 9.460.730.472.581  kilometer (= ca. 10 trillioner kilometer).

Stjernerne i stjernebillederne betegnes med bogstaver fra det græske alfabet. Den kraftigst lysende stjerne betegnes med α, den stjerne der lyser næstkraftigst betegnes med β osv. I tabellen det græske alfabet (tryk på betegnelsen) kan du se samtlige græske bogstaver.

 

Cygnus2.jpg

Svanen (Cygnus)

Kong Tyndareos i Sparta havde en vidunderlig smuk dronning ved navn Leda. Hendes skikkelse var så skøn, at enhver mand, der så hende, blev optændt af elskov. Men kongen vogtede godt over sin smukke dronning. Hun hyllede altid sin krop i tætte gevandter og når hun tog bad i søen, var hele omegnen afspærret for alle andre end hendes tjenestepiger.

En dag, da overguden Zeus sad oppe på Olympen og betragtede menneskenes færden, fik han øje på Dronning Leda, netop da hun badede i den lokale sø. Fra da af tænkte han ikke på andet, end hvordan han skulle bære sig ad med at nyde den smukke kvindes gunst. Som gud havde Zeus imidlertid den fordel i forhold til andre elskovssyge bejlere at han kunne omdanne sig om til en anden person eller et dyr og det var oftest i en sådan form, at han aflagde menneskene besøg.

Når dronningen og tjenestepigerne badede, morede de sig altid med at fordre de mange svømmefugle i søen. En dag lagde Leda mærke til en flot svane, der virkede ganske tam. Den spiste af hendes hænder, og hun kunne kæle for den, uden at den flygtede. Hun svømmede rundt og legede med den smukke fugl, der strøg sig tæt op ad hende. Det hele endte med, at svanen og dronningen forenede sig i vandet.

Ni måneder efter denne affære fødte dronning Leda to drengebørn, som blev kaldt Pollux og Kastor. Kong Tyndareos var stolt af sine sønner, men han kendte jo heller ikke hele den mærkelige sandhed – at han var far til Kastor, men ikke til Pollux, som var en gudesøn.

Under stjernebilledet Tvillingerne kan du læse hvad der videre hændte Ledas to drenge.

 

Image:Cygnus constellation map.png

Deneb) Deneb (Fuglens hale), er en af de største superkæmpestjerner der kendes, den lyser som 60000 sole i en afstand af 3228 lysår.

β) Albireo (Fuglenæbet), er en af de flotteste dobbelstjerner på den nordlige himmel. Den ene stjerne er gul og den anden grøn-blå, og de kan adskilles i selv en beskeden kikkert. De lyser som 760 og 120 sole og er 385 lysår væk. Den virkelige afstand mellem stjernerne er så stor, at der imellem dem kunne ligge 55 solsystemer ved siden af hinanden.

η) 139 lysår borte

γ) Sadir, lyser som 5800 sole og er 1523 lysår væk.

ε) Gienah, lyser som 40 sole og er 72 lysår væk. Den er dobbelt, men ledsageren er en rød dværgstjerne, som kræver en meget stor kikkert for at kunne ses.

δ) Ruc, 171 lysår borte

ι2) 122 lysår borte