Kobberstik af stjernebillede

Hvis du ønsker at studere de øvrige stjernebilleder kan du gøre dette via tabellen  stjernebilleder (klik på betegnelsen).

 

Grafisk illustration (flere stjernebilleder kan godt være fælles om enkelte stjerner)

1 lysår er lig 9.460.730.472.581  kilometer (= ca. 10 trillioner kilometer).

Stjernerne i stjernebillederne betegnes med bogstaver fra det græske alfabet. Den kraftigst lysende stjerne betegnes med α, den stjerne der lyser næstkraftigst betegnes med β osv. I tabellen det græske alfabet (tryk på betegnelsen) kan du se samtlige græske bogstaver.

 

crux.JPG

Sydkorset (Crux)

Billedet blev sat på himlen i 1592. Korset er det kristne kors, og har i mangel af bedre tjent som sydviser inden for navigation, idet Korsets lange arm peger ca. mod himlens sydpol. Billedet befinder sig mellem Kentaurens ben.

 

Image:Crux constellation map.png

 

Acrux) og Coalsack) Acrux og Coalsack blev erkendt som dobbeltstjerne allerede i 1685 af jesuitter, der opholdt sig i Thailand. De to stjerner lyser som 3000 og 1900 sole, og da afstanden til dem er 321 lysår og mellem dem er 6 gange solsystemets diameter, kræver det en lille kikkert at adskille dem.
β) Becrux, er 352 lysår væk og lyser som 4000 sole. Den varierer en smule i lysstyrke.
γ) Gacrux, er 88 lysår væk og lyser som 900 sole.
δ) Delcrux, 364 lysår borte

I Sydkorset ligger både en af de smukkeste åbne stjernehobe, Smykkeskrinet, og en af de tætteste støvtåger, Kulsækken, der skygger for stjernerne bagved.