Kobberstik af stjernebillede

Hvis du ønsker at studere de øvrige stjernebilleder kan du gøre dette via tabellen  stjernebilleder (klik på betegnelsen).

 

Grafisk illustration (flere stjernebilleder kan godt være fælles om enkelte stjerner)

1 lysår er lig 9.460.730.472.581  kilometer (= ca. 10 trillioner kilometer).

Stjernerne i stjernebillederne betegnes med bogstaver fra det græske alfabet. Den kraftigst lysende stjerne betegnes med α, den stjerne der lyser næstkraftigst betegnes med β osv. I tabellen det græske alfabet (tryk på betegnelsen) kan du se samtlige græske bogstaver.

 

cra.JPG

Sydlige Krone (Corona Australis)

Græske myter fortæller, at gudinden Juno opdagede at hendes mand, Jupiter (Zeus), var hende utro med mennesket Semele. Juno forklædte sig som tjenestepige og foreslog Semele, at hun skulle bede Jupiter (Zeus) vise sig for hende i al sin magt med torden og lynild. Det gjorde hun, men overlevede ikke denne lynild. Fortæret blev hun af flammer men hendes ufødte søn Bacchus overlevede dog ved, at Jupiter resolut foretog et kejsersnit. Barnet var dog endnu ikke fuldbårent og Jupiter implanterede derfor barnet i sit venstre lår hvor det opholdt sig indtil det var fuldbårent. Bacchus blev som voksen vinens gud. For at ære sin mor satte han hendes laurbærkrans (krone) på himlen. Billedet, der består af ret svage stjerner, ligger lige bag Skorpionens hale.

 

desc

ζ) 184 lysår borte
δ) 175 lysår borte
β) 508 lysår borte
α) Alphekka Meridiana. 130 lysår borte
γ) 58 lysår borte
ε) 98 lysår borte