Kobberstik af stjernebillede

Hvis du ønsker at studere de øvrige stjernebilleder kan du gøre dette via tabellen  stjernebilleder (klik på betegnelsen).

 

Grafisk illustration (flere stjernebilleder kan godt være fælles om enkelte stjerner)

1 lysår er lig 9.460.730.472.581  kilometer (= ca. 10 trillioner kilometer).

Stjernerne i stjernebillederne betegnes med bogstaver fra det græske alfabet. Den kraftigst lysende stjerne betegnes med α, den stjerne der lyser næstkraftigst betegnes med β osv. I tabellen det græske alfabet (tryk på betegnelsen) kan du se samtlige græske bogstaver.

 

triangulum.JPG

Trekanten (Triangulum)

Ved siden af Perseus ligger tre svage stjerner. Stjernebilledet fik allerede sit navn i oldtiden, men om der kan knyttes en legende til stjernebilledet vides ikke.

 

Image:Triangulum constellation map.png

β) Deltotum, 124 lysår borte og med en lysstyrke på 90 sole. Den har også en ledsager, der kredser med en omløbstid på 31,4 dage.
γ) 118 lysår borte
α) Metallah (trekanten), er omkring 64 lysår væk og lyser som 13 sole. Den har en ledsager, der kredser om den på kun 1,7 dage, men de kan ikke adskilles i kikkert.

Lige til venstre for trekanten kan fra meget mørke steder ses en svag tåge, det er spiralgalaksen M-33, den hører til vor lokale galaksehob og er små 2 mill. lysår væk. Den ligger "kun" 600.000 lysår fra M-31 i Andromeda.