Kobberstik af stjernebillede

Hvis du ønsker at studere de øvrige stjernebilleder kan du gøre dette via tabellen  stjernebilleder (klik på betegnelsen).
Du kan læse det generelle stjernetegnshoroskop for vandbæreren i tabellen Stjernetegnshoroskoper.

 

Grafisk illustration (flere stjernebilleder kan godt være fælles om enkelte stjerner)

1 lysår er lig 9.460.730.472.581  kilometer (= ca. 10 trillioner kilometer).

Stjernerne i stjernebillederne betegnes med bogstaver fra det græske alfabet. Den kraftigst lysende stjerne betegnes med α, den stjerne der lyser næstkraftigst betegnes med β osv. I tabellen det græske alfabet (tryk på betegnelsen) kan du se samtlige græske bogstaver.

 

tekst

Vandbæreren (Aquarius)

Kong Tros af Troja fik en søn, som han kaldte Ganymedes, der betyder "glæde i mandighed". Og drengen voksede så sandelig også op og blev betagende køn, faktisk så meget, at alle kunne enes om, at han var den smukkeste yngling på jorden. Også guderne måtte glædes over drengens skønhed og udvalgte følgeligt Ganymedes til at bære evig ungdom, for at guderne til evig tid kunne fornøje sig ved ynglingens skønhed. Endvidere besluttede guderne, at han skulle bære det gyldne bæger med guddommelig nektar.

Zeus var imidlertid glad for drengen på en mere kødelig måde. Zeus forvandlede sig derfor til ørnen Aquila (en figur han senere forlod igen og lod leve sit eget liv - om det kan man læse i historien om Ørnen). Som denne rovfugl dykkede Zeus ned på jorden og bortførte Ganymedes helt op til gudernes bolig på Olympen. Zeus undskyldte sig over for de andre guder og ikke mindst sin kone, Hera, med, at drengen egnede sig perfekt til være Zeus' private mundskænk, men flere anede dog snart uråd.

Der opstod en masse uro på grund af denne pinlige sag på Olympen. Under denne uro blev Hebe, ungdommens gudinde og Heras datter, trængt bort fra sin magtposition. Hera blev så vred over dette og over at hendes mand i det hele taget havde forelsket sig i en dreng at hun gjorde alt for at komme Ganymedes til livs. Zeus gav imidlertid ynglingen evigt liv på stjernehimlen, ved at anbringe han deroppe, så vi selv den dag i dag, i stjernerne kan se Zeus' homoseksuelle kærlighed!

 

text

88) 234 lysår borte

δ) Skat (stedet, hvorfra noget falder), er 159 lysår væk og lyser som 28 sole.

λ) Satabhisha, variabel stjerne 391 lysår borte

γ) Sadachbia, er 158 lysår væk og lyser som 20 sole.

α) Sadal Melik (kongens lykke), er 758 lysår væk og lyser som 4000 sole.

β) SadalSuud (hele verdenens lykkestjerne), er 612 lysår væk og lyser som 1500 sole.

ε) Albali, er 229 lysår borte